24 Şubat 2012 Cuma

Simay Bülbül - 2012-2013 Sonbahar Kış - Ece Koleksiyonu

Bu hafta FashionOne'da izledim bu koleksiyona ait defileyi. Geçmiş dönemlere ait "kadın"ları çok seviyorum. Ne kadar bakımlı ve şıklarmış eskiden. 70lerde değişmeye başlamış sanırım bu anlayış. Öncesinde, saçlar, makyajlar ve giyim gerçekten çok özenliymiş. 
This week I watched this fashion show on FashionOne. I love the "woman" of previous periods. They were really very well-groomed and chic. I thik, this begined to change at 70s. Before, hair, makeup and clothing all done with care.

30lar iki savaş arası büyük depresyon yılları olarak biliniyor. Ekonomi çok kötü, işsizlik had safhada. Üstelik tarım için de kötü bir dönem çünkü oldukça büyük bir kuraklık dönemi yaşanmış. 
30s were the depression years between two wars. Economy was really bad, and unemployment was a real problem. In addition to these, I was a bad period for farming i because of the dryness.
  
Buna rağmen, dünyada 1930 modası, oldukça feminen bir tarzda. Beller oldukça ince ve bunu vurgulamak için omuzlar vatkalarla genişletilmiş. Ancak siluetler genellikle ince ve uzun, yuvarlak hatlar göze çarpmıyor. İlginç bir bilgi, 30lu yıllarda henüz fermuar kullanılmıyormuş. Şapkalar giyimin tamamlayıcı ve olmazsa olmaz unsuru gibi. Etekler diz altında, dar ve arkaları önlerinden biraz daha uzun kesilirmiş. Bu dönemde, göğüs kısmı daha uzun ve doğal bir görünüm kazanırken, kemer kullanılmaya başlanmış. 
Despite all, 30s fashion in the world is very feminine. Waists are thin and in order to underline this, waddings were being used. But the silhouettes are thin and long, with no curves seen. It is interesting to see that zipper was not being used yet. Hats are one of the "musts" that completes the clothing. Skirts are under the knees, narrow and back parts were a little bit longer than the front part. The breast part was longer naturally, and usually completed with a belt. 

Simay Bülbül'ün defilesi ise, özellikle Türkiye için çok önemli bir döneme gönderme yapıyor. Atatürk'ün henüz hayatta olduğu ve yön verdiği bir döneme ait (dumanı üstünde) modern Türk kadınına bakış. 

Cumhuriyet döneminde, ilk kadınlı erkekli balo 9 Eylül 1925 te İzmir'de düzenlenmiş. Şimdi, bu dönemden o döneme gönderme yapan defilenin tasarımcısının da yine bir İzmirli olmasına şaşmamak lazım :) 1930 Türkiye kadın modası denilince aklıma Cumhuriyet balolarındaki kadınların giyimleri geliyor, aslında genel hatlarıyla 1930 dünya kadınına oldukça benziyor, tabi bizim kadınların dünya geneline göre oldukça "geniş" olduklarını kabul etmek lazım. Bir de eklemeden geçemeyeceğim, kadınla erkeğin birarada bulunduğu bu ortamlar gibi, bu giyimler de henüz halka çok uzak ve sadece örnek oluşturma niteliğindeydi sanıyorum. 

Simay Bülbül, bu döneme referans olarak Keriman Halis'i almış(elbette). İlk dünya güzelimiz. 
Ben 30'lu yıllar modasında en çok Ece'nin de üzerinde görülen bu mini pançoları seviyorum. 
Bakalım Simay Bülbül'ün defilesinden neler gözüme takılmış:(Bu arada Simay Bülbül'ün kendine ait tarzına da bayıldığımı belirtmeden geçmeyeyim)
Öncelikle açılıştaki siluet muhteşemdi. 

Ben özellikle bordo tasarımlara bayıldım. Son bölümdeki açık renk tasarımlar ise(dönemin özelliklerini oldukça yansıtsa da) bana hitap etmedi. 

Emek ve zarafet
Denge ve füzyon
Kadına en çok yakışan yaka kesimlerinden biri
Bu ise en beğendiğim ve en giyebileceğim tasarım :)

Birkaç modelde kullanılmış olsa da, bence defiledeki en büyük eksiklik, şapkalardı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder